Medlemsbrev 2022-10-14

Hej grannar!

Hösten är här och det är dags att berätta lite om vad som är på gång på Nirvana. Det är just nu ganska lugnt – den stora satsningen i vintras med takomläggningen har landat och det planeras inga större reparationer för tillfället. (Men visst finns det saker som behöver ses över…) Våra trevliga fastighetsskötare jobbar på och håller trädgården i fint skick. De kommer på våren att sänka höjden på häcken mot Börjegatan till 130 cm – detta för att den nuvarande höjden skapar farliga situationer när man knallar rakt ut på gångbanan från 38 A och B. Hoppas att varningsskyltarna dämpar farten!

Den pågående energikrisen kommer på något sätt att beröra oss alla – helt säkert kommer det att blir högre nota för både el och fjärrvärme av fastigheten och var och en kommer nog att behöva tänka på att sänka sin egen elförbrukning.

Årsavgifterna
De ökade kostnaderna gör att föreningen kommer att behöva höja årsavgifterna från årsskiftet. Eftersom föreningens ekonomi under lång tid har skötts bra och långsiktigt och så förmodar vi dock att höjningen blir relativt liten, långt ifrån de alarmerande tal som förekommit i media om hur mycket en del bostadsrättsföreningar kan tvingas höja.

Energispartips
Vi har skrivit ihop en del tips och råd om hur att spara energi. Du hittar dem nedan.
Har du andra tips så tar vi gärna emot dem.

Matavfall
Några har nog märkt att den lilla behållaren för Matavfall ibland varit knökfull. Uppsala Vatten som sköter hämtning har missat åtskilliga hämtningar, Styrelsen har kontakt med dem. Om det trots detta skulle vara fullt när ni vill slänga en matavfallspåse – lägg den då i tunnan för Restavfall bredvid.

Apropå tömning – tunnorna för tidning, papper och plast har, sedan vi flyttade om tunnorna, varit lite krångliga med sina lock hängda i överkanten – nu finns en magnet monterad ovanför så att locket hålls uppe för bekvämare tömning.

Trappuppgångar
Trappan skall hållas fri från personliga tillhörigheter, som mattor, skor, leksaker etc. Man ska heller inte ställa ut soppåsar (som kan orsaka otrevlig lukt i trapphuset). Saker i trappan utgör en brandrisk samt ett hinder för städning.

Gillestugan
Bokning av gillestugan har tagits över av Ulf Hellman, 0704158930. Kontrakt och nyckel lämnas nu istället till honom (Börjegatan 40).

Gymmet i bastun
Den enkla utrustningen för motion (roddmaskin, cykel och hantlar) i bastuutrymmet står sedan ett bra tag färdig. Det kostar inget. Bokning utanför lilla tvättstugan.

Elementen i badrummen
Ungefär hälften av de element (tyvärr av dålig kvalité) som sattes upp i badrummen vid stambytet 1994 har synliga rostskador i nedkanten. Enligt ”vår” VVS-firma Teuber är detta enbart en kosmetisk skada – risken för genomrostning är låg. Och skulle det hända så står ju elementet i ett våtutrymme! Håll gärna ett öga på det och notera om det plötsligt börjar droppa. Man kan förstås skrapa försiktigt och måla över det rostiga partiet så ser det trevligare ut.

Lilla tvättstugan.
På förekommen anledning vill styrelsen påpeka att man INTE kan förboka tvättmaskinen i lilla tvättstugan (Mangelrummet). Men skriv upp i boken när ni börjar tvätta. Stora tvättstugan bokas som vanligt.

Vattenlås i badrum
Det är lite bökigt att rensa dem eftersom de behöver skruvas isär. För att slippa göra detta alltför ofta kan man lägga dit en billig liten lättrensad strut som samlar upp håret. Finns på Clas Ohlson, 50 kr för tvåpack.

Energispartips – obs, dessa är enbart just tips, inga krav!
Vi gör av med energi genom att värma upp lokalerna och att använda olika saker som förbrukar energi.

Det som förbrukar ojämförligt mest energi är utan tvekan att värma upp lokalerna.

Det är viktigt att vi inte spiller bort värmen i onödan. Låt inte ytterdörrar stå öppna, vädra med förstånd och se till att det inte drar in kalluft i fönster och balkongdörrar. Se nedan om tätningslister.

När det gäller hur mycket energi olika saker förbrukar så tänk på:
- Hur mycket drar saken när den används (effekt, mäts i W).
- Hur länge används saken.

Tumregler:
- Värme och rörelse (spis och ugn, torktumlare, tvätt- och diskmaskiner etc.) drar mest.
- Ljud och bild (TV, datorer etc. ) drar avsevärt mindre.
- LED-belysning drar lite.

Tätningslister. - Nu finns i hobbyrummet sedan oktober tätningslister att hämta för den som själv vill montera dem på sina fönster. Där finns också instruktioner för detta.

Torka tvätt energismart. – Torktumlare drar massor av energi – om ni har möjlighet att hänga på streck/i lägenheten så sparar vi el i föreningen.
Om möjligt så tvätta med välfyllda tvättmaskiner.

Rumstemperatur. - Använd termostaterna för att reglera rumstemperaturen. Det är ca två graders skillnad mellan siffrorna på termostaten.

Vädring - Vädra kort och effektivt. Sänk inte temperaturen i rummet med vädring – använd radiatorns termostat! Vrid ner termostaten vid vädring.

Julbelysning – Visst vill vi fortsätta att hänga upp ljusslingor i träden i vintermörkret? Det kanske inte är PK i dagsläget, men en slinga på 160 dioder drar bara cirka 10 W. Som en sjättedel av en gammaldags glödlampa!

Disk. - Det går bra att torka av disken med papper istället för att skölja.
Om man absolut vill skölja disken, gör det helst i kallt vatten! Om möjligt så diska med välfyllda diskmaskiner.

Använd lock på kastrullerna. - För det allra mesta går det bra att använda lock på kastruller etc. Självklart är det matlagningen som styr om man kan använda lock eller inte. I många fall går det bra att använda lock till sådant som vi av gammal vana gör utan lock. Det kan dock behövas att man lär om sina rutiner. Ett exempel är:

Koka ägg med lock? – Det går utmärkt att koka ägg med ett kort uppkok, täck sedan med t ex en tehuva och stäng plattan. Det tar bara ett par minuter längre.

LED lampor! – De flesta har väl redan bytt ut sina gamla glödtrådslampor – om inte, gör det! Där finns många lättsparade kWh! Lite finns också att spara genom att helt stänga av elapparater och inte låta dem stå på standby. Och tänk på att släcka lampor i tomma rum.

Slutligen önskar styrelsen en fin höst och att världsläget inte förvärras!